Leiderschap & governance

Krachtig leiderschap is geen vanzelfsprekendheid. Goede governance evenmin. NPM Capital investeert mee in kwaliteit.

Controle over ons brein? Schijn bedriegt!

8 augustus 2017, door NPM Capital

Er zit een grote kloof tussen wat we denken dat ons gedrag bepaalt, en wat werkelijk ons gedrag bepaalt, aldus breinwetenschapper Roeland Dietvorst. Dat komt omdat het menselijk brein uit twee ‘systemen’ bestaat: een over miljoenen jaren geëvolueerd ‘reptielenbrein’ en een veel jonger ‘rationeel brein’. Dietvorst toont met behulp van een aantal experimenten aan dat veel van onze zogenaamde ‘rationele’ beslissingen in het onbewuste oerbrein worden genomen. En dat het beloningssysteem in het brein ons zelfs kan verleiden tot rationeel onverantwoord gedrag zoals whatsappen tijdens het rijden. Bekijk de inspirerende TEDx-talk hier:

Lees het hele artikel >

Leiderschap in het digitale tijdperk: 11 tips

21 July 2017, door NPM Capital

Wie tien jaar geleden een senior executive of directeur had gevraagd wat ‘digitalisering’ voor hem of haar betekende, had waarschijnlijk iets te horen gekregen over de IT-infrastructuur van de onderneming. Vandaag de dag kan het antwoord variëren van apps tot big data en van 3D-printing tot ‘de cloud’. Al die onderwerpen zijn voor bestuurders relevant – maar wel op een specifieke manier, stellen Liri Andersson en Ludo Van der Heyden, respectievelijk Guest Lecturer en Professor of Technology and Operations Management bij INSEAD. Want het gaat niet zozeer om de individuele spin-offs van de digitale revolutie, maar om hun gezamenlijke impact op de huidige organisaties. Die worden namelijk in sneltreinvaart ‘digital driven’. 

Lees het hele artikel >

Een ware leider houdt zich bezig met maar één vraag: waarom?

1 juni 2017, door NPM Capital

Wie een boek over leiderschap wil kopen, kan kiezen uit letterlijk tienduizenden titels. De Britse businessconsultant en auteur Mark Seabright brengt goed leiderschap terug tot vijf kernthema’s. “Er zijn maar weinig leiders die zichzelf vragen: wat leer ik van dit succes? Of: wat leer ik van deze mislukking?”

Lees het hele artikel >