HAK

Groentefabrikant HAK werd opgericht door de familie Hak in Giessen in het land van Heusden en Altena en is inmiddels één van de grootste groente- en fruitverwerkende bedrijven in Noord-Europa. Het familiebedrijf verwerkt sinds de oprichting al meer dan 60 jaar verse groenten en fruit van hoge kwaliteit.

HAK wil gezond eten en leven lekkerder en gemakkelijker maken met eerlijke kwaliteitsgroenten en fruit die de groentefabrikant indien mogelijk dichtbij huis teelt en oogst, en in de fabriek in Giessen verwerkt. Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan de toenemende vraag van consumenten naar voedsel dat lokaal wordt geteeld en verwerkt.

Strategische ontwikkeling

In 2012 stopte HAK met het produceren van private labelartikelen. Sindsdien richt zij zich volledig op de ontwikkeling van het iconische HAK merk met een assortiment van producten dat aansluit bij de sterktes van HAK en waarde toevoegt voor consumenten. HAK wil een leidende merkpositie innemen op de Nederlandse, Belgische en West-Duitse markt en stap voor stap export naar andere landen binnen en buiten Europa uitbouwen. HAK geeft hier invulling aan door een continue focus op kwaliteit en innovaties die het lekkerder en gemakkelijker maken voor consumenten om groenten en peulvruchten te eten. Hiermee speelt HAK een sleutelrol in de sterke en duurzame trend naar meer plantaardig eten. Een voorbeeld hiervan zijn de innovatieve stazakverpakkingen voor bonen. Het merk trekt hiermee een nieuwe jongere doelgroep in de categorie en in het merk, die lekker en gezond eten belangrijk vindt.

HAK is daarnaast permanent bezig met het verduurzamen van de teelt. Het bedrijf is daarom ketenpartner van de Stichting Veldleeuwerik: een samenwerkingsverband tussen akkerbouwers en verwerkende bedrijven met als doel samen actief de duurzame teelt van akkerbouwproducten te stimuleren en door te voeren.

HAK zit volledig op de koers die het bedrijf in 2012 uitzette. Timo Hoogeboom, CEO bij HAK: “We groeien met het HAK merk in de Benelux en Duitsland sneller dan de markt. We zitten zelfs boven de doelen die we ons gesteld hadden. Sinds we ons volledig zijn gaan richten op het A-merk HAK en afscheid namen van private label zijn we er in 2015 in geslaagd de categorie conserven voor het eerst weer te laten groeien. Vanaf dat moment konden we pas echt gaan versnellen, ons gaan richten op innovatie en onze exportactiviteiten uitbouwen.”

NPM Capital ondersteunt de strategie van HAK die is gericht op het verder uitbouwen van de leidende positie die het merk nu heeft. De ambitie om de bedrijfsprocessen bij HAK verder te verduurzamen sluit naadloos aan op NPM’s focusgebieden voor verbetering.

In 2015 verkocht HAK 115 miljoen potten en maakte de onderneming een omzet van 78 miljoen euro.

Voor meer informatie over HAK kunt u zich wenden tot NPM Capital, Leonard van Loon via vanloon@npm-capital.com.

Terug naar het overzicht