Smartwares

Smartwares is een snelgroeiende leverancier van populaire non-foodproducten voor de consumentenmarkt. Smartwares onderscheidt zich door opvallende en innovatieve productontwerpen en een korte doorlooptijd tussen productontwerp en levering. Belangrijke klanten zoals grote supermarkten, doe-het-zelf-zaken, warenhuizen en e-tailors als Amazon en bol.com geven hun non-food assortiment een eigen karakter met de producten van Smartwares:

  • Smartwares Safety & Lighting (o.m. rookmelders, camera’s, verlichting)
  • Consumer Care (o.m. schoonmaakartikelen – via dochter Nedac Sorbo)
  • Lifestyle (o.m. kleine huishoudelijke apparaten – via dochter Tristar)
  • Smartwares Home Improvement (o.m. sanitair, kwasten en deurbeslag)
  • Smartwares Basic Wear (o.m. panties, sokken, t-shirts)

Smartwares is actief in heel Europa met de nadruk op Nederland, België, Duitsland en de UK. Met circa 1.150 werknemers en 325 miljoen euro omzet (2015) is Smartwares de grootste leverancier van non-foodproducten in de Benelux.

Strategische ontwikkeling

Smartwares transformeert momenteel van een holding met vijf afzonderlijke bedrijven naar één geïntegreerde onderneming op het vlak van logistiek, IT en finance met daaronder vijf verschillende productclusters. Smartwares groeit zowel organisch als door het doen van overnames. De afgelopen jaren zijn meerdere acquisities gedaan om het productaanbod verder te versterken; onder meer in kleine huishoudelijke apparaten (Princess, Topcom), safety producten (Norbain), kleding en sokken (Hanesbrands Europe) en non-food assortiment bij tankstations (SSC). Door de lage concentratiegraad en de hoge margedruk leent deze markt zich bij uitstek voor een consolidatieslag, waarin Smartwares leidend is.

NPM is een minderheidsaandeelhouder in Smartwares sinds 1995 waarbij de ongedefinieerde investeringshorizon NPM in staat stelt om te wachten met een exit totdat het potentieel voor waardecreatie volledig gerealiseerd is. NPM onderschrijft in haar hoedanigheid als minderheidsaandeelhouder de huidige strategie en probeert waar mogelijk een sparringpartner voor het management te zijn.

Volgens CEO Vincent Braams is met name de DIY-markt nog steeds zeer uitdagend als gevolg van de recessie, maar heeft Smartwares dankzij haar onderscheidend vermogen toch weer een gezonde groei weten door te maken. “Consumenten blijven behoefte houden aan slimme, leuke en betaalbare oplossingen voor in huis, als wij in staat zijn onze propositie hier goed bij aan te laten sluiten dan kunnen we zelfs in moeilijke marktomstandigheden blijven doorgroeien. Onze doelstelling is dan ook om in de komende twee tot drie jaar door te groeien, mede met acquisities.”

Voor meer informatie over Smartwares kunt u zich wenden tot NPM Capital, Jeroen Dikker Hupkes via dikkerhupkes@npm-capital.com.

Terug naar het overzicht