Kiwa

Kiwa is een internationaal opererend kwaliteitszorgbedrijf in de TIC-sector (Testing, Inspection and Certification). Kiwa voert inspecties en certificeringen uit, verzorgt trainingen en levert diverse dataservices. Kiwa werkt voor opdrachtgevers in tal van sectoren: water, bouw, energie, automotive & transport, feed & food, agro, infrastructuur, veiligheid, gezondheidszorg, duurzaamheid en milieu. Daarnaast houdt Kiwa zich via het zusterbedrijf Shield Groep in Nederland, België en Spanje bezig met veiligheid in de woon- en werkomgeving en het milieu via inspecties, analyses en monitoring van gevaarlijke stoffen. Dit betreft onder meer asbest, legionella en schimmels. Via haar zusteronderneming Inspecta levert Kiwa inspectie, testing en consulting diensten voor de industriele en vastgoed sector.. 

De wereldwijde vraag naar inspecties en certificeringen blijft stijgen zowel door regulering als een toenemend besef voor welzijn en veiligheid. Kiwa profiteert hiervan in de vorm van autonome groei en voegt met overnames nieuwe test- en inspectieniches aan het productaanbod toe. 

Strategische ontwikkeling

Met NPM Capital als aandeelhouder sinds 2011 is Kiwa ervan verzekerd dat het als Nederlandse TIC-organisatie en certificatiemerk zelfstandig kan blijven voortbestaan en de ruimte heeft zich verder te ontwikkelen. Sinds het toetreden van NPM als aandeelhouder heeft Kiwa 24 overnames gedaan variërend van asbest- tot asfaltinspectie, in zowel binnen- als buitenland. In 2015 heeft Kiwa de Finse onderneming Inspecta overgenomen, dat inspectiediensten levert voor de proces- en productie-industrie, onroerend goed, bouw en infrastructuur. Inspecta heeft vestigingen in alle Scandinavische landen, de Baltische staten en Polen. Paul Hesselink, CEO Kiwa: "Het samengaan met Inspecta Group is een flinke stap voorwaarts in ons streven onszelf te ontwikkelen tot een toonaangevende, onafhankelijke TIC-organisatie die klanten ondersteunt in hun eigen markt en bij het internationaal zakendoen en produceren. Inspecta biedt services en een geografische spreiding die aansluiten op die van Kiwa. Met de ondersteuning van NPM Capital zorgt deze samenvoeging ervoor dat we onszelf blijven ontwikkelen tot vooraanstaande speler in de TIC-markt."

De omzet van Kiwa is sinds het aan boord komen van NPM gegroeid van zo’n 150 miljoen naar ca. 370 miljoen in 2015. Kiwa had einde jaar 2015 ca. 4370 medewerkers en is actief in ruim 27 landen.

Volgens Johan Terpstra, vanuit NPM betrokken bij Kiwa, past Kiwa perfect binnen het investeringsbeleid van NPM. “NPM is altijd geïnteresseerd in het internationaal helpen uitbouwen van sterke Nederlandse bedrijven. Kiwa is zo’n solide bedrijf met ruime potentie. Vol vertrouwen ondersteunen wij deze ontwikkeling in nauwe dialoog met het management maar ook financieel. Wij hopen als langetermijnaandeelhouder bij te kunnen dragen aan de groei van Kiwa tot een zelfstandig, robuust en veelzijdig Europees kwaliteitsbedrijf.”

Voor meer informatie over Kiwa kunt u zich wenden tot NPM Capital, Martijn Koster via koster@npm-capital.com.

Terug naar het overzicht